Državna matura

Rješenja testova iz fizike ljeto i jesen 2023.

Poštovani i dragi mi maturanti,

sa osmjehom dodajem i neodgovorni. Prije svega prema sebi!

Dugo godina na ovu stranicu stavljam rješenja (s pojašnjenjima) zadataka s DM testova iz fizike i matematike. Zbog nečega sam se tada nadao da bi vam prilozi mogli pomoći u samostalnom pripremanju za budući test koji vas očekuje. Međutim, iz godine u godinu se pokazuje da su ishodi vaših pokušaja da što uspješnije riješite test – sve lošiji, unatoč tome što su testovi postajali sve lakši (u smislu „matematičkog“ rješavanja zadataka).

Prije sam pokušavao biti ozbiljan u uvodnim prilozima, a sada ću se zabavljati, a malo se i sprdati s vašim odnosom prema doživljavanju fizike. Naime, pokazalo se ove godine da je prosječna ocjena testiranja iz fizike bila 1,7!, sa zabavnim podatkom (reče mi jedan učenik) da 62% maturanata nije prešlo bodovni prag!

Ne znam što vi mislite o ovim brojevima. Ja samo vidim vašu dugogodišnju odbojnost prema učenju fizike. Dugo sam promišljao taj problem, i napisao knjigu: Lekcije iz fizike, iliti putokazi prema razumijevanju fizike. Ovih dana bi se mogla pojaviti i u knjižarama. Od vas, naravno, ne očekujem da je pribavite – jer vi ionako ništa ne čitate. A i samostalno učenje vam je velika nepoznanica.

Život koji vi živite sam ponajviše prepoznao u odgovoru jednog bajkera na moje pitanje: što vidiš kad na motoru pičiš dvjesto na sat? Reče mi brzo: bijelu crtu i maglu oko sebe!

Upravo u takvom tunelu vidim vas, jer brzina kojom živite svoje živote je nepodnošljiva za ljude poput mene, koji su odrastali u drugom svijetu, u kojem smo gledali i vidjeli, more, jezera, potoke, šume i planine… čak i druge ljude – i otkrivali ljepotu u viđenom – jer smo imali vremena stati na balun (kažu fetivi Dalmatinci).

Problem s kojim se suočavate (prije svega odnos prema učenju) prepoznajem kao sukob dvaju svjetova (neki bi radije rekli – sukob generacija i bili bi u krivu). Svijet „u kojem živite“ stvorili smo mi starci. Kreiran prema vrijednostima koje su nas obilježavali i obilježili. Čini se da se vama ne dopada taj svijet. Nazvao bih ga brdom (nekakvog znanja) na koje se (mi stari mislimo) što prije morate popeti.

Ova asocijacija me odvela do jedne anegdote:

Izreka: „Ako neće Muhamed brdu, hoće brdo Muhamedu“ govori kako se nekim situacijama ne treba suprotstavljati već se treba prilagoditi. Ovom se izrekom opravdava cilj postignut na jednostavniji i lakši način.
S pozitivnog stajališta, ova bi poslovica značila da ukoliko ti ne učiniš nešto (npr. ne pošalješ poruku prijatelju), taj netko će učiniti to tebi (javit će ti se porukom).
Izreka je nastala zbog anegdotske priče o govoru islamskog proroka Muhameda o čudima koje može učiniti, odnosno o njegovoj proročkoj moći koja se u jednoj situaciji, točnije pri pomicanju brijega i tjeranju istog da dođe do Muhameda, pokazala da nije toliko snažna. U toj je situaciji Muhamed izrekao ove riječi. Na snalažljiv je način opravdao svoj nerealan neuspjeh.

Ali i do grafita ispred jedne škole: Vataj se knjige! Vrime je!

Dragi maturanti,

malo sam pretjerao u pokušaju da „uđem u vaš svijet“, i gledam vašim očima pokušavajući dokučiti što vi vidite. Zaboravite tu priču i krenimo na posao.

U objavi vam šaljem rješenja DM testova iz fizike. Tekst zadataka vam je na raspolaganju na NCVVO stanici. Ponovit ću temeljno polazište ovog i prethodnih pokušaja. Riječ je o mojoj želji da vas usmjerim prema samostalnom djelovanju na putu prema polaganju DM testova. Jer pravo učenje se temelji upravo na samostalnom djelovanju.

Prije svega bih volio da osvijestite svoje prioritete na vrijeme na vrijeme.

U ovom trenutku ja na prvom mjestu vidim tzv. polaganje državne mature. Na DM postoje obvezni i izborni predmeti.

Kad je riječ o obveznim predmetima, vjerujem de je kod svih vas prioritet nedvojben. Međutim, pokazuje se da polaganje izbornih predmeta ima puno veći utjecaj na vaše buduće (životne) izbore.  Upravo na tom mjestu mi se javlja pitanje najvažnijeg prioriteta. Pitanje je naoko bezvezno. Navest ću ga: što vi zapravo u ovom trenutku želite biti?, u svojem budućem životu. Ako otkrijete odgovor na to pitanje, otkrit će te i staru mudrost: kad čovjek radi ono što voli, ni jedan dan u životu ne radi!, samo se raduje slijedećem (radnom) danu.

Prije sam slične objave na stranicu stavljao odmah nakon odrađenih testova. Nije se pokazalo učinkovitim. Siguran sam da ni ova objava neće polučiti što ja želim, zato je šaljem jedino kao upozorenje: ovo razdoblje (do Božića) je razdoblje u kojem morate osvijestiti svoje prioritete i odlučiti što želite biti u budućem življenju!

Oni koji otkriju odgovor na to pitanje, lako će pronaći i na pitanje: kako to postići?

Vaš NS

PS

Svatko od vas koji i pomisli da bi mogao nastaviti komunikaciju u ovom smjeru sa mnom, na raspolaganju sam: simicnikica@gmail.com

Autor: Nikica Simić