Državna matura

Rješenja testova iz matematike i fizike (ljeto – jesen 2020.)

Dragi maturanti,

pred vama je neizvjesno školsko, a i životno razdoblje. Neizvjesnost traje već drugu godinu, a vi uskoro morate ispisivati prijave za polaganje državne mature. On-line nastava (kojom se pokušava održavati privid regularnosti nastavnog procesa) ni slučajno ne može, na odgovarajući način, zamijeniti vaše izravno međusobno, a i druženje s nastavnicima. Siguran sam da su vaši roditelji itekako zabrinuti, rekao bih, puno više od vas. Međutim, ovo je „vaše vrijeme“ i ono kako vi vidite „ovaj svijet“ roditelji nisu u stanju. Tko je „u pravu“ – vrijeme će pokazati.

Tko je i tko će biti u pravu potpuno je nevažno, jer u ovom razdoblju započinje vaš stvarni život. Postali ste (ili postajete) punoljetni, što znači i odgovorni za sebe i (neke) druge.

Državna matura je jedan od mnogih testova s kojima ste se suočavali tijekom školovanja. Mnoge ste testove „prepisivali“, poneki i odradili kako treba. Ovaj se test razlikuje od prethodnih u „malom“ detalju: ovaj test (nažalost) „odlučuje“ o onome „što vi želite biti u životu“. Ako to znate onda znate i to, da ne želite da nitko osim vas samih ne odlučuje o tome.

Zbog toga vam šaljem rješenja DM testova (iz matematike i fizike) iz prošle godine. Prije svega kao mogućnost da sami donosite odluke.

Naime, tastovi koje će te ispisivati za pet-šest mjeseci bit će najsličniji ovima. Pravi izazov je u tome da ih (uz ovu malu pripomoć) sami odrađujete. Imate vremena!

Tekstove zadataka možete pronaći na priloženim adresama.

https://www.ncvvo.hr/drzavna-matura-2019-2020-ljetni-rok-3/

https://www.ncvvo.hr/drzavna-matura-2019-2020-jesenski-rok/

PS

Naravno je, mogao sam ih staviti i na ovo mjesto. Namjerno nisam. Poruka je: počnite misliti da možete ponešto i sami učiniti za sebe. 

https://zpg.hr/wp-content/uploads/2020/12/Matematika.zip

https://zpg.hr/wp-content/uploads/2020/12/Fizika.zip

Autor: Nikica Simić