Početna
O školi
Tribina ZPG
Upisi
Raspored sati
Web imenik
Foto galerije
Oglasna ploča
Webmail
Kontakt

Za roditelje
Korisničko ime:

Šifra:
Za razrednike
Korisničko ime:

Šifra:

Riva On
NCVVO
Državna matura
MZOS
CARNet
Grad Zadar
Wikipedija

 

Natjecanja - razmišljanja i iskustva Nikice Simića, 4. dio

Prirodno je da se, ulazeći u neki posao, od posla nešto i očekuje. Ako pretpostavimo da su (predmetna) natjecanja posao u koji država ulaže nekakav novac, za očekivati je da država zna što dobiva za uzvrat.

Najsvježiji primjer su mi dolazeća državna natjecanja. Na početku sam spomenuo kako je proračun za državno natjecanje iz fizike umanjen za 15%, i da će se održavati dva dana. To znači da će i broj pozvanih učenika biti umanjen za 15%.

Spomenuo sam i našu učenicu, koja je «pobijedila» na županijskom natjecanju iz španjolskog jezika. Prije par dana me obavijestila da je pozvana na državno natjecanje – koje će trajati četiri dana.

Iz toga zaključujem da je ulaganje države u natjecanje iz španjolskog jezika znatno veće i slijedom toga, da su državi puno zanimljiviji budući stručnjaci iz španjolskog jezika.

Danas neprekidno svjedočimo zatvaranju mnogih firmi. Razlog je banalan. Ulagači vrlo brzo otkrivaju jesu li njihova očekivanja ispunjena – evaluirajući poslovanje. Ako pretpostavimo da je svrha (državni interes) natjecanja prepoznavanje i usmjeravanje učenika prema «deficitarnim» zanimanjima, bilo bi zanimljivo znati koliko će natjecatelja s državnog natjecanja iz španjolskog jezika upisati studij tog jezika (ukoliko je netko procijenio da su nam stručnjaci za španjolski jezik neophodni). Naravno, takvu evaluaciju bi trebala proći sva natjecanja i temeljem evaluacije vidjeti - koje firme treba zatvoriti.

Pretpostavimo da je svrha natjecanja djelom i u traženju ponajboljih budućih studenata. Naime, učenici imaju mogućnost natjecanja u nekim predmetima, već od četvrtog razreda osnovne škole. Konkurencija na razini države je ogromna, oko četrdesetak tisuća djece. Na kraju se na državnom natjecanju pojavi dvadesetak učenika. Naš sustav tada ponajbolje nagradi s nekoliko bodova za upis u neku srednju školu, odnosno na neki fakultet. Umjesto da svi sudionici državnih natjecanja (osmaši i maturanti), odmah ostvaruju pravo na izravni upis u željenu školu, odnosno, odgovarajući fakultet, oni moraju prolaziti i dodatne evaluacije. Upravo zbog dodatnih provjera ova svrha natjecanja je jako zasjenjena.

Kad su u pitanju sudionici državnih natjecanja iz matematike i fizike, njima bi se trebao osigurati izravni upis na sve tehničke fakultete.

Sudionici olimpijada bi trebali samo sudjelovanjem steći pravo na državnu stipendiju, koja bi im osiguravala komforno studiranje.

Budući da ništa od navedenoga ne primjećujem zadnjih dvadesetak godina, jedini zaključak koji mogu domisliti je: natjecanja u Hrvatskoj su sama sebi svrha.

14. ožujka 2013.

 

::Tribina ZPG
PERZEJ

Nekada davno, davno kad su se bogovi družili s ljudima i kad su zemljom hodila strašna bića, svijetom su vladala tri brata, Zeus, Posejdon i Had.
Zeus je stolovao na Olimpu. Bio je gospodar groma i munje i vladao nebom. Nektarom i ambrozijom sladili su se olimpijski bogovi.

Opširnije...

23. 11. 2018.


::Popis udžbenika

Poštovani roditelji i učenici, na donjem linku možete pronać popis udžbenika za slijedeću školsku godinu

popis udžbenika


::Školski kurikulum

Svi zainteresirani na donjem linku mogu preuzeti školski kurikulum i eksperimentalni plan i program.

školski kurikulum (.doc, 217 KB)
eksperimentalni plan i program (.doc, 117 KB)


::Anketa
Misliš li da ćeš ostvariti dobar uspjeh na državnoj maturi?
Da,siguran/a sam!
Ne!
Nisam siguran/a!
Ovisi koliko se budem pripremao/la.


::Inicijativa

Eksperimentalni program

Zadarska privatna gimnazija već neko vrijeme intenzivno radi na stvaranju eksperimentalnog školskog programa. Pozivamo sve zainteresirane da se detaljnije upoznaju s projektom.

Prijedlog eksperimentalnog programa (PDF, 80KB)


::Projekt

Seksualnost adolescenata

Zadarska privatna gimnazija s pravom javnosti ove godine je pokrenula vlastiti projekt pod naslovom Seksualnost adolescenata. Program i tijek projekta možete vidjeti u PDF formatu.


::Informacije